Voorbeeld toepassing blockchain

Stel, je verhuurt huizen. Een huis heeft een slot dat geopend kan worden via een app op een smartphone. De hele wijze van transactie, borg, huur en verhuur is vastgelegd in een smart contract. Om het huis te huren, moet de huurder een bepaald bedrag plus de borg storten. Dat doet deze gebruiker via de digitale munteenheid van Ethereum: ether. Door het storten van ether verkrijgt de huurder een token. De huurder bewaart dat token in zijn eigen wallet op zijn smartphone.

Vervolgens komt de huurder bij het gehuurde huis aan en opent hij het elektronische slot via bluetooth, want in het slimme contract staat dat de deur bij een geaccepteerde transactie opengaat als een telefoon met dat token in de buurt is. Aan het eind van de huurperiode moet de huurder natuurlijk wel het huis uit, anders krijgt hij zijn borg niet terug. Door het terugsturen van het speciale token weet het contract dat de huurder in ieder geval het huis uit is en dat de deur niet meer door de huurder geopend kan worden. Vervolgens moet het appartement fysiek gecontroleerd worden en als alles goed bevonden is, stuurt de controleur een ander token op. Als de huurder binnen de tijd bleef, wordt de borg teruggestort. Is er een kopje stuk, dan worden de kosten daarvan van de borg ingehouden.

Het grote verschil met een bedrijf als Wimdu of Airbnb is dat iedereen gebruikmaakt van de gedeelde 'computer' op de Ethereum-blockchain en niet van een centrale server van een bedrijf. Die blockchain is van niemand en de applicatie waarmee zaken gedaan worden, wordt door niemand beheerd. De app, of de verzameling slimme contracten, is één keer aangemaakt in de blockchain en iedereen kan zien hoe de applicatie functioneert. Daardoor kunnen mensen rechtstreeks zakendoen in plaats van met een bemiddelende partij, die ook nog eens tussendoor voorwaarden kan wijzigen.

https://tweakers.net/reviews/4437/3/the-dao-blockchains-en-ethereum-ethereum.html

 

Blockchain is een vertrouwensfacilator en gaat de rol van vertrouwde derde partijen daarom veranderen.
Vertrouwde partijen als banken, verzekeraars, notarissen, accountants en overheden.
Met blockchaintechnologie kun je transacties faciliteren tussen mensen die elkaar niet kennen en elkaar niet vertrouwen,
zonder dat je daar een vertrouwde centrale partij bij nodig hebt. Een blockchain is daarmee een soort decentrale database. Deze database functioneert als een online, decentraal grootboek. Alle deelnemers aan een blockchain hebben toegang tot dit grootboek en kunnen een kopie krijgen, het bijwerken en bewaren.

Nog een voorbeeld toepassing blockchain

Een voorbeeld is het persoonsgebonden budget (PGB). Het PGB is een subsidie van de overheid. Het is een geldbedrag dat mensen met een beperking de mogelijkheid biedt om zelf zorg in te kopen. Er zijn allerlei regels verbonden aan waar het geld wel of niet aan uitgegeven mag worden. Het risico op fraude met het budget is groot. Om dit tegen te gaan zijn verschillende controlemechanismen ingericht. dit heeft echter geleid tot een bureaucratisch administratief proces dat veel tijd en geld kost.

Blockchain biedt mogelijkheden om dit proces te vergemakkelijken. Zo zou het PGB uitgekeerd kunnen worden in digitale valuta.Deze valuta is via smart contracts zo te programmeren dat het alleen maar aan bepaalde zaken uitgegeven kan worden. Bijvoorbeeld aan passende zorg bij geselecteerde zorginstellingen. Dit maakt kostbare en tijdrovende controles achteraf overbodig